Proces


Als docent kun je misschien denken: "Ik heb wel een leuke les die ik zou willen delen! Maar hoe gaat het nu in z'n werk?"

Met de projectgroep is een stroomdiagram ontwikkeld die een heel proces weergeeft: van eigen leermateriaal tot open leermateriaal op Wikiwijs.

We hebben steeds in twee stappen de kwaliteit gecheckt. 

  1. Eerst legt de docent zelf zijn of haar les naast het kwaliteitsmodel en kijkt of het voldoet. Wanneer de docent tevreden is plaatst hij of zij het leermateriaal, inclusief enkele inhoudelijke gegevens die voor het metadateren in Wikiwijs nodig zijn, in een digitale brievenbus (bijvoorbeeld een map op Dropbox of een netwerkschijf van de opleiding). Voor de inhoudelijke gegevens is een template beschikbaar (zie onderaan bij "Meer informatie")
  2. Een Mediatheek/Bibliotheek medewerker kijkt ook nog naar het model met zijn/haar expertise op bijvoorbeeld auteursrecht en copyright. 

Wanneer alles akkoord is plaatst de Mediatheek/Bibliotheek medewerker het materiaal op Wikiwijs, inclusief het toevoegen van metadata. 

Wanneer het leermateriaal zichtbaar en openbaar is op Wikiwijs zal een keurmeester controleren of het keurmerk afgegeven kan worden.

Naast de controle op kwaliteit van het leermateriaal is de juiste metadata voor een goede vindbaarheid essentieel. Er is daarom een digitaal metadataformulier ontwikkeld.


Meer informatie
Metadataformulier screenvideo over gebruik.